Aceasta tuturica este originala din australia si este cea mai mica pasare cunoscuta din neamul turturelelor de marimea unei vrabi si doar coada o face sa para mai mare .Coloritul acestor pasarele este gri mai deschis in partea dinainte a corpului si batind in cafeniu pe aripi si penele cozi lungi.IN jurul ochiului,pleoapa este roscata in special la
mascul.Pe deasupra aripilor se afla niste stropi deschisi colorati impodobindule ca niste diamante,de aici si denumirea de turturele diamant.
Ca si celelalte tuturele si porumbei ,masculul se distinge putin de femela ,in afara de cintec care este propiu numai masculului acesta se mai deosebeste de femela prin coloritul mai deschis pe piept si aripi ,punctele deschisecu care este stropit pe aripi si care sint mai stralucitoare si mai mari precum si mai rosii la mascul fata de femela.
Aceste pasari nu au nevoie de voliera mare daca nu se urmareste reproducerea lor ,dar nimic nui mai interesant de vazut decit felul in care aceste mici inaripate isi instaleaza cuibul si isi clocesc ouale din care vor iesi minusculii pui.
Pentru a le usura munca de construire a cuibului ,li se va instala in voliera un cuib facut de noi nu mai mare de o scrumiera avind diametrul de 10cm si o scobitura de 2-4 cm in mijoc.Acest cuib confectionat din ramurele si fin ,cusut cu sirma pentru a i se asigura trainicia se instaleaza intr-un loc mai ferit din voliera ,fixindu-se chiar intre crengile unui mic pom artificial pe care il instalam in interior.Putin dupa vederea cuibului masculul il va cerceta cu atentie si prin chemari repetari va invita femela sa-l ocupe .NU este rau daca instalam mai multe cuiburi pentru a da posibilitatea pasarilor sa si-l aleaga pe cel dorit.
Depunerea oualelor nu va intirzia ,acestea in numar de doua de marimea unei alune ,au un colorit alb ,usor transparent .
Clocitul dureaza 13-14 zile fiind asigurat cu rindul de ambii parteneri ,iar dupa 16-18 zile ,pui vor fi capabili sa zboare ,iar parinti vor depune alt rind de oua,chiar inainte ca acestea sa fie complect dezvoltati.
Tuturelele diamant la fel ca si tuturelele rizatoare trebuie introduse iarna la caldura deoarece nu suporta frigul iernilor noastre.
HRANA acestora consta de asemenea in seminte de diferite feluri insa numai din acelea marunte pentru a putea fi inghitite.APA pentru baut si scaldat ,precum si substante minerale,coji de ou pisate ,mici pietricele nu trebuie sa le lipseasca nici lor.Atit silueta lor fina si cintecul lor melodios si discret si plecaciunile insotite de rasfirarea ritmica a penelor cozii in forma de evantai fac din aceste mici turturele un adevarat deliciu pentru cel care le priveste si le asculta.
toate cele bune!